Centrum voor plastische chirurgie Dr. Jo Vanoorbeek

Na een ooglidcorrectie

Bij een ooglidcorrectie worden vet en huid van de oogleden heelkundig gecorrigeerd. Overtollige huid wordt verwijderd en vetophopingen in de oogleden kunnen geherdrapeerd en/of verwijderd worden. De bedoeling is om u terug een frisse blik te geven. 

Zowel de bovenste als de onderste ooglidcorrectie, of zelfs de combinatie van beide, kan onder lokale verdoving gebeuren.
Bij de bovenste ooglidcorrectie is vooral het aanpassen van de huid aan de orde. Het litteken valt in de oogplooi.
Bij de onderste ooglidcorrectie is het herdraperen of eventueel verwijderen van vet het belangrijkste. Hier valt het litteken net onder de wimpers.

Breng uw chirurg op de hoogte van eventuele oogproblemen waarvoor u behandeld wordt.

Tips voor de ingreep

Kom zonder make-up naar de kliniek of breng het nodige mee om uw make-up ter plaatse te verwijderen. Ook vragen we u om die dag geen huidcrème te gebruiken: op een enigszins vettige huid is het moeilijk om de aantekeningen aan te brengen die noodzakelijk zijn voor de ingreep. Als u een algemene narcose ondergaat moet u zich nuchter (=geen eten en ook geen drinken) aanmelden. U moet uw eventuele dagelijkse medicatie innemen tenzij het bloedverdunners zijn. Breng een zonnebril mee. Draag liever loszittende kledij en bij voorkeur iets wat u niet over het hoofd hoeft te trekken.

Na de ingreep

Na afwerking van de ingreep blijft u nog een uurtje onder controle van de chirurg. Een speciaal afkoelend oogmasker wordt aangebracht om de eventuele zwelling zoveel mogelijk te beperken. Net voor u naar huis vertrekt komt de chirurg controleren of er geen problemen zijn, daarna kan u naar huis gebracht worden. Zelf met de auto rijden is absoluut af te raden, omdat uw zicht onmiddellijk na de ingreep enigszins vertroebeld kan zijn. Infectie kan optreden maar is zeer zeldzaam: oogwit is fel rood, etter in de ooghoeken, kloppende pijn en abnormale zwelling, visusdalingen eventueel koorts. Contacteer dan uw behandelend arts. Er zal antibiotica gestart worden.

Thuis rust u best enkele uren met het hoofd iets hoger dan de romp.
Op de oogleden brengt u een schoon kompresje aan, en daarop een plastic zakje gevuld met ijswater (ijsblokjes en water) of een speciaal oogverband. Leg NOOIT rechtstreeks ijs op uw oogleden.
U kan de zwelling en het blauw uitslaan tot een minimum beperken door het gebruik van een cold pack, een zakje gevuld met ijsblokjes en water. Zolang de zwelling hevig is (de eerste dag), is het belangrijk dat u de ijsblokjes geregeld vervangt en zo uw cold pack ververst. Vanaf de tweede dag is ijs niet meer aangewezen. Zware inspanningen en diep vooroverbuigen zijn niet toegelaten, omdat ze door toename van de bloeddruk nabloedingen kunnen veroorzaken.

De zwelling zal de eerste dagen vrij uitgesproken zijn en is op zijn sterkst de tweede dag. Na drie à vier dagen is de meeste zwelling meestal verdwenen. Vaak is er een blauwe verkleuring van de oogleden door de on­vermijdelijke bloeduitstorting. Die zal naar beneden zakken, verkleuren naar groen en geel en uiteindelijk na ongeveer een tiental dagen verdwijnen.

Eén dag na de operatie kan al gedoucht worden, maar wrijven over de oogleden is niet aan te raden. Laat u eventueel helpen bij het dagelijkse toilet of bij het wassen van het haar. Gestold bloed of korstjes kunnen met een wattenstokje en gewoon water worden weggeveegd.

Vanaf vijf dagen na de ingreep kunnen draadjes verwijderd worden. Vanaf nu mag u make-up gebruiken. Een gele tint in de dagcrème help de blauwe kleur te verdoezelen. Vraag eventueel advies bij uw apotheek of schoonheidsspecialiste om u te helpen bij het camoufleren. In principe kan u aan het werk van zodra de zwelling voldoende is afgenomen.

Enkele weken lang zullen uw oogleden wat stugger aanvoelen. Vanaf twee weken na de operatie mag u zelf de littekens wat masseren met de vingertoppen, zodat alles vlugger soepel wordt. Uw chirurg zal u aanwijzingen geven op welke manier u dat precies moet doen. Het komt voor dat de ogen de eerste weken niet volledig gesloten kunnen worden. Dit komt door de zwelling.

Na twee weken kunt u uw contactlenzen weer gebruiken. Pas wel op dat u niet te hard aan de oogleden trekt i.v.m. de littekens.

Vermijd extreme warmte en temperatuurschommelingen: geen sauna, sport, zonnebank, geen wandelingen in de koude en daarna lekker gaan opwarmen binnen, ...
Als pijnstiller gebruikt u paracetamol.

Zon is toegelaten na 6 weken. Best wordt dan nog een zonnecrème gebruikt met een hoge beschermingsfactor.

Vanaf twee weken vóór de ingreep mag u geen medicatie meer innemen die bloedverdunnende middelen bevatten onder welke vorm ook. Dergelijke medicatie kan het bloed namelijk wat verdunnen, zodat het minder gemakkelijk stolt. Dat kan het nabloeden bevorderen. Ook hoge doses Vitamine E of grote hoeveelheden look kunnen dat effect hebben. Een pijnstiller wordt u voorgeschreven.

Vanaf twee weken voor de ingreep is het beter geen ontstekingsremmers meer te nemen aangezien deze vocht op houden en sneller nabloedingen kunnen veroorzaken.

Vertrek op tijd naar uw operatieafspraak en voorzie eventuele verkeersproblemen, zodat u niet gestresseerd, maar juist rustig bent als u ter plaatse aankomt!

Als u ooit bijzonderheden meegemaakt hebt in uw medisch verleden (zoals allergieën of vroegere operaties) moet u deze aan uw arts meedelen.

Als u rookt, heeft u er alle belang bij om daarmee te stoppen! Roken wordt ten stelligste afgeraden vanaf twee weken vóór tot twee weken na de ingreep, vanwege de bewezen nadelige invloed die roken heeft op de wondgenezing. Roken brengt immers een vernauwing van de bloedvaten teweeg, waardoor de bloedvoorziening van de huid vermindert en wonden trager genezen. In sommige gevallen kan roken zelfs het opengaan van wonden veroorzaken.

Alcohol wordt best vermeden vanaf 3 dagen voor en 3 dagen na de ingreep. Ook dit kan nabloedingen veroorzaken.

U krijgt eventueel een voorschrift mee voor uw apotheker:

   °  fysiologisch water om proper te maken (en compresjes)

   °  ooggel: tegen droge ogen: overdag te gebruiken

   °  oogzalf: aanbrengen voor het slapen gaan.

Samenvattend kan men zeggen dat complicaties zoals infectie, een allergische reactie op de infiltratievloeistof of op het ontsmettingsproduct, wondproblemen of een andere complicatie niet uit te sluiten zijn maar gelukkig maar zeer zelden voorkomen.  

Homeopathische preventie van zwelling en hematomen:

ARNICA 5CH drie granulen + FOSFORUS 5CH drie granulen: dus zes granulen ineens éénmaal per dag, twee weken voor de ingreep en twee weken na de ingreep. De granulen worden nuchter of ver weg van de maaltijden onder de tong opgesmolten.