Centrum voor plastische chirurgie Dr. Jo Vanoorbeek

Borstreconstructie met de rugspier

Borstreconstructie met de Latissimus Dorsi flap

De latissimus dorsi flap bestaat uit een gedeelte of de volledige latissimus dorsi spier, de grootste spier van de rug, en een overliggend huid- en veteiland. Doorheen een tunnel onder de oksel kan het geheel naar voor gebracht worden. Bij deze transfer blijft de bloedvoorziening van de flap te allen tijde intact zodat er geen microchirurgie noodzakelijk is. Dit type van reconstructie is veilig en eenvoudig en geeft goede esthetische resultaten.

Vaak levert de rugspier echter niet genoeg weefsel voor de reconstructie van een borst waardoor er toch nog met een implantaat moet gewerkt worden. Zoals hoger vermeld kan het plaatsen van een prothese als er weinig bedekkend weefsel voorhanden is problemen geven. Dit kan opgelost worden door met de rugspier de prothese met een maximum aan weke weefsels te bedekken. Dit zorgt er voor dat de randen van de prothese minder zichtbaar en palpeerbaar zullen zijn wat een verbetering van het esthetische resultaat oplevert. Ook het probleem van bestraling kan hiermee omzeild worden. Ook hier wordt meestal eerst een expander gebruikt.

Nadelen van deze techniek zijn het vaak lelijke litteken op de rug, het opofferen van een rugspier met functionele gevolgen ter hoogte van rug en schouder en de nood aan een implantaat met de daarmee gepaard gaande nadelen.