Centrum voor plastische chirurgie Dr. Jo Vanoorbeek

Eénmaal thuis na een DIEP flap

Een ROOKVERBOD blijft voor de rest van Uw leven gelden. Laattijdige complicaties met de bloedvaten en bloeddoorstroming blijven mogelijk.

Vermoeidheid is Uw grootste vijand na ontslag. Dit heeft te maken met de ingreep, de narcose en het lage aantal rode bloedcellen. Er wordt U aangeraden ook toe te geven aan deze signalen van Uw lichaam en regelmatig tijdens de dag te rusten. Onderneem geen grote reizen en voorzie eventueel hulp in het huishouden. Toch is het belangrijk dat U elke dag voldoende beweegt onder de vorm van lichte oefeningen en korte wandelingen.

Ieder zal zijn eigen ritme bepalen maar de revalidatie duurt ongeveer tussen de 2 en 5 weken. Nadien kan U de meeste normale activiteiten hernemen zoals sporten, huishouden, professionele- en seksuele activiteiten. Er is een strikt hefverbod na de operatie:U mag echter gedurende de eerste 6 weken na de ingreep niets zwaarder heffen dan een telefoonboek.

Emotionele problemen en depressiviteit zijn soms mogelijk na deze vorm van ingrepen. Er wordt U aangeraden deze problemen te melden. Alhoewel zij steeds van voorbijgaande aard zijn, staat professionele begeleiding steeds ter Uwer beschikking.

Zwelling: De eerste 6 tot 8 weken is de zone rond de borst(en) en de donorplaats gezwollen. Dit kan wat problemen geven voor de kleding maar verdwijnt geleidelijk over de eerste maanden. Wees geduldig!

De eerste 2 weken is het erg belangrijk dat er geen uitwendige druk uitgeoefend wordt op de flap. Dit betekent vooral niet slapen op de buik of de geopereerde zijde en het vermijden van overtollige druk van een BH of kleding. Korte lichte aanrakingen zijn volledig schadeloos.

Indien U ongewone of toegenomen roodheid, zwelling, temperatuurverschillen of pijn merkt ter hoogte van de borst of de donorplaats, moet U zich onmiddellijk bij Uw behandelend geneesheer melden. Koorts of andere ongewone symptomen in Uw lichaam worden ook best zo snel mogelijk gemeld.

Gewoonlijk wordt U twee maal snel na ontslag op consultatie terug gezien. Hechtingen zijn meestal verteerbaar door het lichaam en dienen niet verwijderd te worden. Verbanden worden meestal snel verwijderd.

Na verwijderen van de verbanden kan U opnieuw douchen. Vermijd echter agressieve zepen en houdt het contact met water kort gedurende de eerste 3 weken. Daarom moet baden gedurende deze periode ook vermeden worden. Droog U goed af en U kan eventueel wat nadrogen met een haardroger. Onmiddellijk daarna de huid en littekens inwrijven en masseren met een vette zalf zoals Nivea of uiercrème.

Denk eraan een voldoende gebalanceerde voeding tot U te nemen. Hierbij vooral aandacht voor voldoende vochtinname, verse groenten en fruit, maar ook wit vlees (gevogelte, kalfs-). Dit is niet het moment om te diëten. U heeft nog steeds helende wonden die voldoende energieïnname vergen.

Aarzel nooit om onze dienst te contacteren in geval van twijfels of vragen.