Centrum voor plastische chirurgie Dr. Jo Vanoorbeek

Schaamlipcorrectie

Ondanks alle taboes rond de schaamlipcorrectie is ook deze ingreep een herstel naar ‘het normale’.

Bij sommige vrouwen zijn de kleine schaamlippen groter dan de grote schaamlippen. Dit kan naast een esthetische hinder ook last veroorzaken bij fietsen,  sporten, dragen van strakke kledij of bij het vrijen. Een schaamlipverkleining kan in deze gevallen een oplossing bieden. De ingreep kan onder plaatselijke verdoving gebeuren op de praktijk of met een algemene narcose in het ziekenhuis.

De grootte van de aangepaste schaamlippen wordt samen met u bepaald zonder echter de biologische functie van de schaamlippen in het gedrang te brengen. Een overcorrectie wordt vermeden en valse verwachtingen worden op de raadpleging eerst in de kiem gesmoord.  Psychologische en relationele problemen worden niet beter na een schaamlipcorrectie.

Na de ingreep wordt er gevraagd zich gedurende minstens vier weken te onthouden van seksuele betrekkingen. De hechtingen zijn oplosbaar en moeten dus niet verwijderd worden. Douche en lokale ontsmetting volstaan als nazorg.

Een correctie van de buitenste of grote schaamlippen is zeer beperkt mogelijk, alleen een liposuctie is mogelijk of indien gewenst aan de bovenkant van de grote schaamlippen.