Centrum voor plastische chirurgie Dr. Jo Vanoorbeek

Borstverkleining of Borstreductie

Remodellage van de borst

Bij een borstverkleining wordt niet alleen borstweefsel weggenomen. Het resterende borstweefsel wordt gehermoduleerd tot een stevigere borst. De nieuwgevormde borst wordt dan terug naar de oorspronkelijke positie gelift door ze hogerop aan de borstspier te fixeren. Hierover wordt de huid opgespannen. Vaak wordt het tepelhof verkleind. Soms wordt er een ‘fine-tuning’ verricht met liposuctie.

Borstverkleining: praktisch

borst verkleiningDe operatie gebeurt in het ziekenhuis onder algemene anesthesie. Het litteken bevindt zich rond het tepelhof met een vertikaal streepje tot aan de borstplooi. Hier zullen de eerste weken enkele plooitjes zijn die dan verdwijnen. Als er echt te veel huid is moet een horizontale component aan het litteken toegevoegd worden (anker-litteken).  Men blijft meestal één nacht in het ziekenhuis. De drains die het overtollige bloed en wondvocht draineren kunnen meestal de volgende dag verwijderd worden. Anders kan u naar huis met de drains.

Borstverkleining: tussenkomst van het ziekenfonds

Een borstverkleining is in se geen esthetische ingreep en wordt dus gedeeltelijk door het ziekenfonds en hospitalisatieverzekering betaald. Hiervoor is echter wel vooraf toestemming nodig. Na uw eerste bezoek op de raadpleging krijgt u een brief mee voor de geneesheer medisch-adviseur van uw ziekenfonds met een verzoek tot tussenkomst. De medisch-adviseur beslist of er terugbetaling is of niet maar de ervaring leert dat bij borsten vanaf een D-cup de adviseur meestal een tussenkomst voorziet. Bij kleinere borsten wordt de ingreep beschouwd als een borstlift wat een esthetische operatie is. Hiervoor is geen tussenkomst.

Borstverkleining: Na de ingreep

Na de ingreep moet u gedurende 4 weken een sport-bh dragen (dag en nacht). Vooral als er geen horizontale component aan het litteken toegevoegd werd, duurt het enkele weken alvorens de borst haar definitieve vorm krijgt. Gedurende de eerste weken zal de borst uitdraaien en zal de tepel op zijn plaats komen. De zwelling zal de maanden na de operatie verdwijnen. De gevoeligheid van de tepel kan aanvankelijk veranderen maar normaliseert na enkele maanden. Bij zeer grote borsten of ernstige hangborsten is de gevoeligheid sterk verminderd. Na de operatie zal dit meestal niet veranderen.

Borstverkleining: mogelijke problemen

Voor de operatie wordt meestal een mammografie verricht. Tevens wordt het verwijderde weefsel anatoompathologisch onderzocht.

Zoals bij elke chirurgische ingreep is er een kans op complicaties : bloedingen, infectie of reactie op de verdoving zijn mogelijk. Sommige patiënten ontwikkelen wondjes rond de tepel, welke vrij traag, maar spontaan genezen. Soms komt er eens een verteerbaar draadje uit.

De kans op wondproblemen is sterk vergroot bij roken. Zeer zelden komt de doorbloeding van de tepel in het gedrang, met gedeeltelijk verkleuren, of afsterven van de tepel tot gevolg.