Centrum voor plastische chirurgie Dr. Jo Vanoorbeek

Liposuctie of liposculptuur

U sleept zich al jaren van het ene dieet naar het andere. Fitness, joggen, tennis,… En nog krijgt u dat overtollig vet op uw heupen niet weg.

De liposculptuur is een modernere versie van liposuctie. Bij de liposculptuur worden veel dunnere buisjes gebruikt om het vet weg te zuigen dan bij liposuctie. Hierdoor is liposculptuur veel efficiënter en precieser. Tegenwoordig verricht bijna iedereen de nieuwere liposculptuur-techniek.

Na de puberteit worden geen nieuwe vetcellen meer aangemaakt. Als u vermagert ledigen de vetcellen zich. Als u bijkomt vullen de vetcellen zich. Bij een liposculptuur worden vetcellen verwijderd. Dit verklaart het blijvend resultaat.

Liposuctie: techniek

liposuctie

Via micro-incisies (kleine insnedes van 2 à 3 mm) die gemaakt worden op verdoken plaatsen (in de liesplooi, in een huidplooi, in de knieholte,…) wordt eerst met een zeer dun buisje een vocht ingespoten.(tumescent-techniek

Dit vocht is zo samengesteld om achteraf nabloedingen en pijn tot een minimum te beperken. Dan wordt met zuigbuisjes van 2 tot 4 mm doorsnede de vetcellen weggezogen.

Na de ingreep moet u een compressie-panty dragen gedurende 4 tot 6 weken. Dit geeft steun aan de weefsels en zal de genezing bevorderen. De huid moet zich immers terug strak trekken over het verminderde volume.

Een goede huidelasticieit is dus onontbeerlijk voor een strak resultaat achteraf. De kwaliteit van uw huid kan door uw plastisch chirurg beoordeeld worden.

Voor beperkte liposucties kan een lokale verdoving voldoende zijn maar voor de meer uitgebreide liposucties is een slaapnarcose toch beter. Zij biedt immers meer comfort voor de patiënt (en ook voor de chirurg): naar het einde van een liposuctie geraakt de verdovingsvloeistof uitgewerkt en kan de pijn soms toenemen waardoor men zich soms te vlug tevreden stelt met het geleverde werk. Ook kan er bij een lokale verdoving enkel in de verdoofde zone gezogen worden terwijl bij een narcose ook de niet verdoofde zones kunnen behandeld worden waardoor er een mooiere en evenwichtigere overgang is van de behandelde en niet behandelde zones.

Liposuctie is waarschijnlijk de meest uitgevoerde esthetische behandeling. Als zij juist geïndiceerd is kan zij tot zeer mooie resultaten leiden en maakt zij over het algemeen zeer tevreden en opgeluchte patiënten.