Centrum voor plastische chirurgie Dr. Jo Vanoorbeek

Buik

Een buikwandcorrectie kan door een liposuctie of door een abdominoplastie verricht worden

Abdominoplastie of buikwandcorrectie

abdominoplastie

Na veroudering, extreme vermagering (vb na obesitas chirurgie) of na enkele zwangerschappen kan de huid zo uitgerokken zijn dat door een verlies aan elasticiteit de huid zich niet meer strak trekt. Striae zijn een voorbeeld van beschadigde huid waar de grenzen van de huidelasticiteit geschonden werden.  Naast een vetoverschot is er dus vooral ook een huidoverschot.

Het gehele huid- en vet-overschot wordt weggesneden tot aan de navel. Vaak wordt tezelfdertijd ook een liposuctie verricht om de taille en heupen aan te scherpen.

De buikspieren kunnen terug aangespannen worden. Na de operatie hebt u een litteken net boven het schaamhaar dat van de ene heupkam naar de andere loopt. Dit is echter laag gelegen en kan weggestoken worden in een slip of bikini. Dit wordt op voorhand goed besproken en afhankelijk van uw kledingsgewoonten kan de lokalisatie van het litteken aangepast worden. Ook rond de navel is een klein litteken.

Dit is de ingreep die in privéklinieken het meeste complicaties oplevert. Daarom doen wij deze ingreep steeds onder algemene narcose in het ziekenhuis. Een opname van enkele dagen is te voorzien.

Bij de minder ingrijpende ‘mini-abdominoplastie’ wordt enkel een gedeelte van de huid onder de navel verwijderd zonder tot aan de navel te komen. Deze ingreep kan meestal in dagziekenhuis gebeuren.

Liposuctie

liposuctie

De liposculptuur of lipostrucure is een modernere versie van liposuctie. Bij de liposculptuur worden veel dunnere buisjes gebruikt om het vet weg te zuigen dan bij liposuctie. Hierdoor is liposculptuur veel efficiënter en precieser.

Na de puberteit worden geen nieuwe vetcellen meer aangemaakt. Als u vermagert ledigen de vetcellen zich. Als u bijkomt vullen de vetcellen zich. Bij een liposculptuur worden vetcellen verwijderd. Dit verklaart het blijvend resultaat.

Een liposculptuur is echter geen vermageringsmethode. Als u overgewicht hebt kan een liposuctie u niet helpen. Alleen een verandering van eetgewoonten en sport kunnen u dan helpen. Als u echter vetophopingen hebt op plaatsen die u storen kan een liposuctie aangewend worden om  een daadwerkelijke figuurcorrectie te verwezenlijken. Zowel bij de man als bij de vrouw is een hangbuikje een veel voorkomend probleem. Als er niet te veel huid is en de huid is van goede kwaliteit kan een liposuctie genoeg zijn om een mooie buikcorrectie te bekomen.

Via micro-incisies (kleine insnedes van 2 à 3 mm) die gemaakt worden op verdoken plaatsen (in de liesplooi, in een huidplooi, in de knieholte,…) wordt eerst met een zeer dun buisje een vocht ingespoten.(tumescent-techniek) Dit vocht is zo samengesteld om achteraf nabloedingen en pijn tot een minimum te beperken. Dan wordt met zuigbuisjes van 2 tot 4 mm doorsnede de vetcellen weggezogen. Na de ingreep moet u een compressie-panty dragen gedurende 4 tot 6 weken. Dit geeft steun aan de weefsels en zal de genezing bevorderen. De huid moet zich immers terug strak trekken over het verminderde volume. Een goede huidelasticieit is dus onontbeerlijk voor een strak resultaat achteraf. De kwaliteit van uw huid kan door uw plastisch chirurg beoordeeld worden.

Voor beperkte liposucties kan een lokale verdoving voldoende zijn maar voor de meer uitgebreide liposucties is een slaapnarcose toch beter. Zij biedt immers meer comfort voor de patiënt (en ook voor de chirurg): naar het einde van een liposuctie geraakt de verdovingsvloeistof uitgewerkt en kan de pijn soms toenemen waardoor men zich soms te vlug tevreden stelt met het geleverde werk. Ook kan er bij een lokale verdoving enkel in de verdoofde zone gezogen worden terwijl bij een narcose ook de niet verdoofde zones kunnen behandeld worden waardoor er een mooiere en evenwichtigere overgang is van de behandelde en niet behandelde zones.

Liposuctie is waarschijnlijk de meest uitgevoerde esthetische behandeling. Als zij juist geïndiceerd is kan zij tot zeer mooie resultaten leiden en maakt zij over het algemeen zeer tevreden en opgeluchte patiënten.