Centrum voor plastische chirurgie Dr. Jo Vanoorbeek

Pre- en nazorg

Nazorg

Als u een operatie in het ziekenhuis heeft ondergaan zal u op een verpleegeenheid terecht komen waar men gewoon is met patiënten die plastsiche chirurgie hebben ondergaan om te gaan. Er is geen haast om u naar huis te sturen. Anderzijds wordt aangeraden om niet langer dan nodig in het ziekenhuis te blijven. Ook na ingrepen onder lokale verdoving in Brasschaat krijgt u onmiddellijk na de operatie rustig de tijd om te ontspannen en te recupereren.

U krijgt duidelijke richtlijnen (op papier) mee die u moet volgen om tot een zo goed mogelijk resultaat te komen. Ook krijgt u de nodige voorschriften mee. 

De nazorg (verwijderen van hechtingen, wondcontrole,…) wordt persoonlijk door uw dokter uitgevoerd. Tijdens deze zorg hebt u rustig de tijd om aan uw arts al de vragen te stellen waar u mee zit. Dr. Vanoorbeek wenst met deze persoonlijke benadering de beste zorgen te garanderen. Wij staan 7 dagen per week, 24 uur per dag voor u klaar mochten er zich problemen voordoen.

Voor de operatie

Om uw veiligheid maximaal te garanderen vragen wij u een preoperatieve vragenlijst in te vullen. Aan de hand hiervan kan de anesthesist uw algemene toestand beoordelen. Zo  worden de eventuele problemen en risico's tot een minimum herleid.
Deze vragenlijst wordt u voor de ingreep bij opname gegeven.
U kan hem hier ook downloaden zodat u hem thuis op uw gemak kan invullen: 

Downloaden preoperatieve vragenlijst

Tips voor de operatie

Bij de meeste behandelingen is het strikt noodzakelijk om een aantal richtlijnen omtrent medicatie in acht te nemen.

— Vanaf twee weken vóór de ingreep mag u geen medicatie meer innemen die bloedverdunnende middelen bevatten onder welke vorm ook. Dergelijke medicatie kan het bloed namelijk wat verdunnen, zodat het minder gemakkelijk stolt. Dat kan het nabloeden bevorderen. Ook hoge doses Vitamine E of grote hoeveelheden look kunnen dat effect hebben. Als eventuele pijnstiller is een paracetamolpreparaat  wel toegestaan.

— Vanaf twee weken voor de ingreep is het beter geen ontstekingsremmers meer te nemen aangezien deze vocht op houden en sneller nabloedingen kunnen veroorzaken.

 Vertrek op tijd naar uw operatieafspraak en voorzie eventuele verkeersproblemen, zodat u niet gestresseerd, maar juist rustig bent als u ter plaatse aankomt!

 Als u rookt, heeft u er alle belang bij om daarmee te stoppen! Roken wordt ten stelligste afgeraden vanaf twee weken vóór tot twee weken na de ingreep, vanwege de bewezen nadelige invloed die roken heeft op de wondgenezing. Roken brengt immers een vernauwing van de bloedvaten teweeg, waardoor de bloedvoorziening van de huid vermindert en wonden trager genezen. In sommige gevallen kan roken zelfs het opengaan van wonden veroorzaken.

 Alcohol wordt best vermeden vanaf 3 dagen voor en 3 dagen na de ingreep. Ook dit kan nabloedingen veroorzaken.

 Als u na de behandeling last krijgt van toenemende pijn, als u meer dan 38°C koorts maakt of als u merkt dat de wonde(n) roder wordt/worden of het verband vuiler aarzel dan niet om uw dokter te contacteren. Ook als u zich gewoon zorgen maakt of er over om het even welk onderwerp twijfels of vragen rijzen, mag u me steeds contacteren. Ik sta u graag te woord.

Homeopathische preventie van zwelling en hematomen:

ARNICA 5CH drie granulen + FOSFORUS 5CH drie granulen: dus zes granulen ineens éénmaal per dag, één week voor de ingreep en twee weken na de ingreep. De granulen worden nuchter of ver weg van de maaltijden onder de tong opgesmolten.