Centrum voor plastische chirurgie Dr. Jo Vanoorbeek

Oorcorrectie of Otoplastie

oorcorrectie

‘Afstaande oren’ staan in de volksmond wat onrespectvol bekend als ‘flap oren’. Zij kunnen oorzaak zijn van sterk sociaal ongemak. Vooral kinderen kunnen zeer hard zijn voor hun leeftijdsgenootjes.

Vanaf zes jaar komen kinderen in aanmerking voor een oorcorrectie. Op deze leeftijd worden ze hierover nog niet gepest.

Soms laten volwassenen ook nog hun oren corrigeren. Bijvoorbeeld na een verandering van haarsnit of na een chemo-therapiekuur waarbij het haar uitgevallen is en afstaande oren plots zichtbaar worden.

Bij kinderen gebeurt de ingreep onder algemene narcose. Bij volwassenen volstaat meestal een lokale verdoving. Dit is echter naar wens van de patiënt. De ingreep bestaat uit een hermodelleren van de kraakbenige oorschelp via een sneetje achter het oor. Dit is dus achteraf niet zichtbaar.

Na de ingreep wordt er een nogal opzichtig verband aangelegd dat 1 week moet aanblijven. Hierna dient er enkel ‘s nachts nog een ‘ski band’ gedragen worden gedurende 3 weken.

Volwassenen hebben na de operatie doorgaans meer pijn dan kinderen maar deze is met pijnstillers onder controle te krijgen.
Er is tussenkomst van het ziekenfonds.

Doorgescheurde oorlel

Door te zware oorbellen of door per ongeluk te fel aan de oorbel te trekken kan een oorlel doorscheuren.Een doorgescheurde oorlel zien we regelmatig.

Het is vrij éénvoudig op te lossen onder lokale verdoving. Dit hoeft zelf niet in het ziekenhuis uitgevoerd te worden. U kan na de ingreep onmiddelijk naar huis.

Andere correcties aan het oor

Soms kunnen kleine correcties verricht worden: correctie van het oorlelletje, malpositie van de oorlel, te grote oorlel, te weinig plloiing aan de contour van het oor,...Dit zijn correcties die meestal onder lokale verdoving kunnen verricht worden.