Centrum voor plastische chirurgie Dr. Jo Vanoorbeek

Nazorg na een borstvergroting

Onder locale verdoving in combinatie met sedatie werd bij u een borstvergroting of borstaugmentatie uitgevoerd.  De implantaten zijn met silicone-gel  gevuld (silicone-enveloppe) waarvan u een specificatie  onder de vorm van een sticker meekreeg; dit implantaat voldoet aan strenge Europese kwaliteitseisen. (ISO en CE).

De kans op kapot gaan of doorlekken van de prothesen is door de hoge kwaliteit van deze prothese  zeer klein geworden.

De prothese werd ingebracht via een insnede in de borstplooi  waarbij een pocket werd gemaakt

 1. Subglandulair: achter de borstklier en dus voor de borstspier ofwel
 2. Subpectoraal: achter de borstspier 

Nazorg

Na ontslag uit de kliniek mag  u niet zelf auto rijden en is  het  wenselijk dat uw partner, vriend of familielid bij u blijft gedurende de eerste nacht. Een weekje vakantie is geen overbodige luxe om te herstellen na deze ingreep.

Ongeveer 1 tot 2weken na de ingreep krijgt u een afspraak voor een poliklinische nacontrole.

Napijn, zwelling en blauwe verkleuring

Deze ingreep blijft natuurlijk een operatie, hoewel het herstel hiervan meestal heel vlot verloopt.Implant achter de spier is de eerste dagen wel pijnlijker dan achter de klier.
Napijn kan uitstralen naar de bovenarmen en ook de ademhaling enigszins beperken gedurende de eerste dagen.
Napijn gedurende de eerste dagen wordt best preventief aangepakt met pijnstillers. Deze zullen voorgeschreven worden.

Infectie is heel zeldzaam (0.9%) maar omdat een prothese (=vreemd lichaam) wordt gebruikt is alertheid op infectie heel belangrijk.

Blauwe verkleuring en zwelling zijn vrij normaal gedurende de eerste weken.

Een  zeldzame keer kan de wond nabloeden en dan moet u de dienstdoende arts via de diensttelefoon zo snel mogelijk contacteren.

De littekens kunnen na de ingreep tijdelijk rood en dik worden. Een gestoorde wondgenezing kan bovendien een blijvend breed litteken veroorzaken. In de meerderheid van de gevallen wordt het littekentje een bijna onzichtbaar wit lijntje net in de borstplooi (na ongeveer 1 jaar).

Overmatige bindweefsel-kapselvorming  (1-2%):

Het lichaam reageert op de prothese door een vliesdun kapsel rondom de prothese te vormen. Dit gebeurt bij iedereen en is normaal. Soms reageert het lichaam te sterk en wordt er een vrij stug en hard kapsel gevormd. De werkelijke oorzaak is hiervan tot op heden nog onbekend. De prothese wordt dan door het kapsel tot een harde bol gevormd. Deze kan gevoelig en pijnlijk zijn, Het betekent niet dat de prothese wordt afgestoten of dat er een infectie is opgetreden. Heringreep of capsulotomie is soms nodig.

Roken heeft bewezen nadelige effecten op de wondgenezing. Enkele weken stoppen is een noodzaak.

De wond geen rust geven na de operatie kan leiden tot verplaatsing van de prothese. Zes weken niet sporten of zware inspanningen doen is noodzakelijk voor een goede genezing en  voor het voorkomen van bovengenoemde complicatie.

Conclusie

Een borstvergroting is een veilige en betrouwbare chirurgische ingreep.

Er  kan geen garantie gegeven worden voor een probleemloos postoperatief verloop, voor een perfect resultaat of voor volledige symmetrie van de borsten. Problemen zullen zich sneller voordoen als u zich niet aan de richtlijnen houdt.

Algemene aandachtspunten

 • Aan te raden: Homeopathische preventie van zwelling en hematomen:
  • ARNICA 5CH drie granulen + FOSFORUS 5CH drie granulen: dus zes granulen ineens éénmaal per dag, één week voor de ingreep en twee weken na de ingreep. De granulen worden nuchter of ver weg van de maaltijden onder de tong opgesmolten.
 • Om een ontsteking te voorkomen krijgt u preventief een voorschrift voor een antibioticakuur mee. Dit dient u te gebruiken bij het optreden van roodheid of warmte.
 • Na de ingreep worden plastic verbandjes aangebracht waarmee u kunt douchen; de plastic verbandjes laat u best zo lang mogelijk op de wondjes.
 • Een bad nemen is af te raden gedurende de eerste 3 weken na de ingreep om verweking van de wond te voorkomen.
 • De hechtingen zijn worden na 1 week verwijderd.
 • De eerste vier weken na de operatie moet u dag en nacht een speciale sport-BH dragen, daarna nog 2 weken enkel overdag.
 • Tot zes weken na de operatie mag u geen zwaar lichamelijk werk verrichten. De bewegingen van de bovenarmen moeten beperkt worden in deze periode (tennis, squash, turnen zijn af te raden.)
 • Het uiteindelijke resultaat van de operatie is pas na zes weken goed te beoordelen, nadat de meeste zwelling is verdwenen. De eerste weken kan door zwelling 1of beide borsten meer gezwollen zijn ondanks het feit dat meestal hetzelfde prothese-volume wordt gebruikt aan beide kanten. 
 • De eerste weken na de operatie kunnen de borsten alsmede de wondjes blauw en gevoelig zijn.
 • Bij nood of bij twijfel kunt een mailtje sturen (dokter@kliniplast.be) of  in ernstige noodgevallen kan u dr. Vanoorbeek zelf bellen via 03 29 09 505.

Bij plotse roodheid, koorts in combinatie met plots warm aanvoelen van de borst moet u ons direct contacteren!!!